5 Şubat 2014 Çarşamba

Geleneksel Italyan Tiramisu Tarifi


Italyan mutfaginin en belirgin ozelliklerinden birisi bolgesel farkliliklardir. Her bolgenin kendi geleneksel mutfagini korumasi ve ona sahip cikmasi adeta bir namus meselesidir. Bolge mutfaklarinin kendine ozgu bir karakteri vardir ve kendilerine ait olmayan lezzetleri asla mutfak karakteristiklerinin icerisinde kabul etmezler.
Gariptir ki, belki de en cok bilinen ve sevilen Italyan tatlisi olan "Tiramisu"nun gercek dogum yeri belirsizdir. Toscana (Floransa sehrinin icinde oldugu bolge), Piemonte (Torino sehrinin icinde oldugu bolge) ve Veneto (Venedik sehrinin icinde oldugu bolge) arasinda yillardir suregelen bir orijin kavgasi vardir.

Resmi kayitlara gore Tiramisu, 17. yuzyilda Siena sehrindeki pasta ustalarinin, Toscana bolgesinin Granduku  olan Cosmo de Medici'nin serefine bir tatli yapmaya karar vermeleri ile dogmustur. Hazirlayacaklari tarif, Granduk'un karakterini yansitacak sekilde hem cok lezzetli olmali, ayni zamanda basit malzemelerden (icerikten) olusmaliydi. Siena'li pasta ustalarinin marifeti ile Tiramisu ortaya cikti ve Duk Cosmo de Medici'nin onuruna "Duk'un Corbasi" (Zuppa del Duca) olarak anilmaya baslandi. Siena'da dogan bu lezzet, Duk tarafindan once Floransa'ya getirildi ve oradan tum Italya'ya yayildi.

Efsane'nin devamina gore, Duk'un donemin asilzadelerine tanittigi "Duk'un Corbasi", afrodizyak etkisi yarattigi inanciyla kisa zamanda tum asilzadelerin favori tatlisi halini aldi.

Geleneksel Italyan Tiramisu;

Yukaridaki hikayede de bahsedildigi gibi Gelenksel Tiramisu yapmak gercekten cok kolay. Lezzetli bir Tiramisu yemek icin Italya'ya gelmenize ya da bir Italyan lokantasina gidip bir dolu para odemenize gerek yok. Birkac basit malzeme ile 20 dakikada geleneksel tiramisu hazirlayabilirsiniz.
Italyanlar'in Tiramisu yaparken ana malzeme olarak ne kullandiklari yemek yapmaya meraki olanlar arasinda hep tartisma konusu olmustur; biskuvi mi? yaksa baska birsey mi? Evet genel olarak Italyanlar Tiramisu yaparken "Savoiardi" diye adlandirilan biskuvileriden kullanirlar. Savoiardi'nin temel ozelligi, sungerimsi yapisi nedeniyle siviyi cekmesi ve icerisinde hapsetmesidir. Ancak geleneksel Tiramisu icin aslinda evde hazirlanan pandispanya (orjinal adi pan di Spagna - Ispanyol ekmegi) keki kullanilir. Tatlinizi daha da orjinal hale getirmek isterseniz, evde pisireceginiz pandispanya'yi da kullanabilirsiniz.
Tarife baslamadan once iki kucuk detayi hatirlatmak isterim; tarif ne kadar kolay ve siz ne kadar becerikli olursaniz olun, sectiginiz malzemelerin kalitesi lezzeti cok etkiliyor. Ne kadar kaliteli ve taze malzeme kullanirsak lezzeti de o oranda arttirmis olacagiz. Ikinci onemli husus da kullanacaginiz malzemelerin oda sicakliginda olmasi. Tarifi hazirlarken, buzdolabindan cikartacaginiz malzemeleri kullanmanizi onermem. Malzemelerinizi onceden hazirlayin ve oda sicakligina ulasana kadar bekleyin.
Gerekli Malzemeler;
- 6 adet yumurta
- 400 gram Savoiardi biskuvi (Tiramisù'yu pandispanya ile yapmak isterseniz pandispanya tarifi icin tiklayiniz)
- 500 gram Mascarpone peyniri
- 1 su bardagi + 2 corba kasigi toz seker
- 2 corba kasigi kahve (Nescafe kullanabilirsiniz)
- Kakao


 


1. Adim;

Yaklasik 3 bardak suyu bir kabin icerisine aliyor ve 2 kasik seker ile 2 kasik kahveyi suyun icerisinde eritiyoruz. Boylece Savoiardi'ler icin banyo suyunu hazirlamis olduk.

Eger tiramisu icin savoiardi yerine pandispanya kullanacaksaniz banyoyu iki kati kadar hazirlayin. Zira pandispanya savoiardi'ye gore daha fazla su cekecektir.

Banyoyu hazirlarken suyu isitmanizi oneririm. Boylece kahve ve sekeri daha kolay eritebilirsiniz. 6 yumurtanin sarilari ile aklarini birbirinden ayiriyor ve iki ayri karistirma kabinin icerisine koyuyoruz.




2. Adim;


1 bardak sekerin yarisini yumurta sarilari ile karistiriyoruz.


3. Adim;

Oncelikle sekeri ve yumurta sarilarini cirparak birbirine iyice yediriyoruz.


4. Adim;

Yumurta sarili karisimin icerisine mascarpone'yi ekliyoruz ve homojen bir krema elde edene kadar cirpmaya devam ediyoruz. Cirpma isleminin sonunda asagidaki resimde oldugu gibi bir krema elde ediyoruz.


5. Adim;

Diger kabin icerisindeki yumurta aklarini ve kalan yarim bardak sekeri, beyaz ve koyu bir kopuk elde edene kadar cirpiyoruz. Italyanlar bu isleme "montare gli albumi a neve" diyorlar. Bu deyimi "yumurta aklarini kar haline getirene kadar cirpmak" seklinde Turkce'ye cevirebiliriz. Bu islemi yaparken mikser kullanmanizi tavsiye ederim. Elle de yapmak mumkun ancak hem cok yorucu olur hem de cok uzun surer. Islemi saglikli bir sekilde yapmak icin bir oneride daha bulunmak istiyorum. Once elinizdeki yarim bardak sekerin ucte birini yumurta aklarina ekleyin ve cirpmaya baslayin. Karisim beyazladiklan sonra ucte bir seker daha ekleyin ve cirpmaya devam edin. karisim katilasmaya baslayinca kalan sekeri de ekleyin ve iyice katilasana kadar cirpin. Boylece cok daha koyu bir krema elde edeceksiniz.


6. Adim;

Boylece iki ayri kapta iki ayri krema elde etmis olduk. Yumurta aklarindan elde ettiginiz kari diger karisimin icerisine bosaltin. Karistirarak homojen bir krema haline getirin. Tiramisu'nun kremasi hazir.


7. Adim;

Bu adimda Savoiardi'lerimize kahve banyosu yaptiracak ve kabimiza dizecegiz. Bu asamada kullandigimiz kabin buyukugunden bahsetmekte fayda var. 400 gram Savoiardi kullanıyoruz ve biskuvileri 2 kat olacak sekilde kabin icerisine dosuyoruz. Bu yuzden kabimiz biraz derin olmali. Biz 30x20 boyutlarinda ve 6-7 santim derinliginde bir kap kullandik ve tam geldi.




8. Adim;

Ilk sira Savoiardi dizimini tamamladiktan sonra kremanizin yarisini biskuvilerin uzerine dokun ve uzerlerini ortecek sekilde yayin.



9. Adim;

Kremanin uzerini kakao ile kaplayin. Boylece ilk kati tamamlamis oluyoruz.



10. Adim;

Ilk katin uzerine Ikinci kat Savoiardi'leri dizin. Ikinci kati dizerken ilk kattaki gibi dizmemeye dikkat edin. Ya ilk kattakilerin tersi yonunde ya da bizim yaptigimiz gibi capraz sekilde yerlestirin.


11. Adim;

Ilk katta yaptiginiz islemleri tekrarlayin; Kalan kremayi biskuvilerin uzerine dokun, guzelce yayin ve kakao ile kaplayin.



12. Adim;

Tatlimiz hazir. Yemeden once buzdolabina koyun ve en az 2 - 3 saat dinlendirin. Unutmayin ne kadar uzun sure dinlendirirseniz o kadar lezzetli olacaktir. Eger aksam yemeginde ikram edecekseniz, ogleden once hazirlayip dolaba koymanizi tavsiye ederiz.



Afiyet olsun :)


Son Soz...

Geleneksel Tiramisu yapmak gercekten cok kolay fakat Turkiye'de mascarpone cok pahali. Elbette en guzeli mascarpone kullanmak. Ancak maliyeti dusurmek adina farkli alternatifleri deneyebilirsiniz. Mascarpone hem cok tok hem de cok yagli bir peynir. Kati olusu sebebiyle kremayi sulandirmiyor. Ben denemedim ancak alternatif olarak labne ya da koyu krem peynirin de kullanilabilecegini dusunuyorum. Eger labne ya da krem peynir kullanirsaniz, oncesinde kabin icindeki suyu mutlaka bosaltin. Diger bir alternatif olarak Mascarpone'yi evde de yapabilirsiniz. Bunun icin internette tarifler var. Ilgileniyorsaniz arastirmanizi oneririm.

Yukaridaki malzeme ile yapilan tarif gercekten cok buyuk oluyor. Yani kabaca 16 tane buyuk dilim cikiyor. Eger bu kadar buyuk olsun istemiyorsaniz, malzeme miktarini yari yariya azaltarak da hazirlayabilirsiniz.


Aslinda kremayi yaptiktan sonra Tiramisu'yu nasil sunacaginiz sizin yaraticiliginiza kalmis. Italyada'da sunum mekandan mekana farklilik gosteriyor. Baska bir sunum alternatifi olarak, Tiramisu'yu cup'lar icerisinde hazirlayabilirsiniz. Bunun icin cup'in icine biraz krema koyun. Ortasina islatilmis biskuvilerinizi ekleyin ve uzerine ikinci kat kremanizi dokun. Uzerini kakao ile kaplayarak hazirladiginiz cup'lari buzdolabinda dinlendirin.


Tarifi denemenizi siddetle tavsiye ediyoruz. Eminiz ki boyle lezzetli Tiramisu daha once yemediniz :) Eger isterseniz bir baska yazida da pandispanya ile yapilan tarifi paylasiriz. Hepinizin yorumlarini bekliyor ozellikle tarifi hazirlayanlarin deneyimlerini duymak icin sabirsizlaniyoruz.

En kisa zamanda evde taze makarna yapimini sizlerle paylasiyor olacagiz.

Sevgilerimizle,


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder