27 Şubat 2014 Perşembe

Da Vinci'nin Sifresinden Spontini'ye

Milano; belki Venedik gibi romantik, Roma gibi tarih dolu ya da Floransa gibi sanat kokan bir sehir degil ancak Italya'nin ticaret baskenti, fuarlar sehri, modanin merkezi.

Tarihi olarak olmasa da ticaret anlaminda Italya'nin Istanbulu'dur Milano. Ayni zamanda fuarlar sehridir. Hemen her hafta onemli bir uluslararasi fuara ev sahipligi yapar. Milano, dunya modasina yon veren birkac onemli sehirden biridir ve alisveris tutkunlarinin goz bebegidir. Kuzey Italya'daki konumu nedeniyle, son zamanlarda turistlik turlarin ugrak noktalarindan birisi haline gelmistir.

Ister is, ister alisveris icin ya da turist olarak her yil binlerce Turk'un yolu Milano'ya dusmektedir. Elbette Milano'da onlarca gosterisli ve pahali restoran vardir. Fakat biz bugun size, hem orijinal ve lezzetli hem de kisi basi 10 Euro'nun altinda karin doyurabileceginiz ekonomik bir alternatifi paylasacagiz. Ustelik bu alternatif turistlik degil. Bir Milanese (Milanolu) gibi gidip karin doyurabileceginiz bir lezzet noktasi: Spontini...

Ikinci dunya savasindan once bir cok Toskana'li Milano'ya gelir ve "Cibi Cotti" (Sicak Yemek olarak Turkce'ye cevirebiliriz) diye adlandirilan kucuk lokantalar ya da sadece paket servis hizmeti veren dukkanlar acarlar. Iste Spontini de bu sekilde dogar ve 1953 yilinda Milano'nun kozmopolit caddelerinden Corso Buenos Aires'te ilk subesini acar. Ilk sube, Spontini'ye ozgu domates soslu dilim pizzayi sadece paket servis konseptiyle satmaya baslar. Daha sonra kucuk dukkanin icerisine ayakta hizlica pizzanizi yiyebileceginiz tezgahlar yerlestirilir. Kendine ozgu pizzasi ve kalitesiyle Spontini kisa zamanda buyur ve "spesiyal urun" konseptiyle Milano'lularin favorisi olur.

Bugun Spontini, Milano'daki 6 subesiyle hizmet veriyor yarattigi tek urun konseptini halen buyuk olcude devam ettiriyor. Yeni nesil orjinaline sadik kalarak birkac kucuk degisiklik yapmis olsa da, Spontini hala bir aile isletmesi olarak hizmet vermeye devam ediyor.


Duomo Meydani'na yakin olan subesi sadece paket servis olarak hizmet veriyorken, diger 5 subede artik oldukca basit bir sekilde dekore edilmis masalarda yemek yemek mumkun. Spontini'nin is modeli ve konsepti bize Bursa Tayyare Kultur Merkezi'nin yanindaki orjinal Iskender lokantasini hatirlatiyor.

Spontini'nin Pizzasi kendine ozgu ve alisilmis Italyan (Napoli) pizzasindan farkli. Kendileri spesiyal pizzalarinin sirrini soyle acikliyorlar: Milano'nun suyu, ozel unu, Emilia Romagna bolgesinin domateslerinden elde edilen domates sosu, inek sutunden yapilan taze mozzarella ve digerlerinden farkli olarak, soya yagi surulmus bakir tepsiler icerisinde pisirilmesi. Bakir tepsilerdeki bu pisirme sekli pizzanin tabaninin daha citir olmasini sagliyor ve bu da ayri bir lezzet katiyor.


Duomo'daki paket servis veren subesi haric Spontini de bircok Italyan Lokantasi gibi oglen ve aksam olmak uzere gunde iki kez servis veriyor. Oglen ile Aksam servisleri arasinda ise kapali. (14:30 - 18:30 arasi). Yilin 365 gunu acik olan Spontini sadece Noel zamani 24 ve 25 Aralik aksam servislerinde hizmet vermiyor.

Tum Spontini'lerde aksam servisinde sadece pizza var. Oglen servisinde ise Lazanya ve Mozzarella da yiyebilirsiniz. Pizza iki boy olarak servis ediliyor: Trancio Normale ve Trancio Abbondante (Bizim soyleyisimizle 1.5 porsiyon). Normal porsiyon fiyati 5 euro iken Abbondante'nin porsiyonu 5.5 Euro. Lazanya ve Mozzarella'nin porsiyonu ise 5 euro. icecekler ise bol. Alkolsuz iceceklerin yani sira sarap ya da bira gibi alkollu icecekleri de tercih edebilirsiniz.



Pizza Normale ve Pizza Abbondante

Lazanya
Santa Maria delle Grazie'yi ziyaret ettikten sonra, benim cok sevdigim ve gercek Milano havasini soluyarak Corso Vercelli uzerinde yapacaginiz 8-10 dakikalik bir yuruyus ile Spontini'nin Via Marghera subesine ulasabilirsiniz. Asagidaki haritaya tiklayarak Da Vinci'nin Sifresinden Spontini'ye nasil ulasacaginizi gorebilirsiniz. Da Vinci'nin "Son Aksam Yemegi" ni gordukten sonra Spontini'de karin doyurmak harika olacaktir. 




Daha Büyük Görüntüle

Son Soz...

Spontini Milano'da ucuz ve lezzetli bir bir alternatif. Mekanin rahat olusu ve damak tadinin cocuklara cok uygun olmasi nedeniyle ozellikle cocuklu aileler tarafindan cok tercih ediliyor. Bu yuzden Spontini'ye giderseniz bir sure kuyrukta bekleme ihtimalini de goze almalisiniz...

Sevgilerimizle,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder