12 Şubat 2014 Çarşamba

Makarna Pisirmenin Incelikleri...

Malum onceki blog yazilarinda Evde Taze Makarna yapimini sizlerle paylastik. Makarnaniz icin sahane bir Bolonez Sos tarifi verdik. Iyi bir makarna pisirmek icin bilmeniz gereken puf noktalari da sizlerle paylasmak istiyoruz;

Calamarata allo Scoglio
1) Makarna Secimi: Makarna diyip gecmeyiniz lutfen. Hemen hepimizin algisi makarnanin en ucuz yemek alternatifi oldugu yonundedir. Bu yuzden makarna alirken cogu zaman dikkatli davranmayiz. Piyasada onlarca farkli marka ve cesitte makarna bulmak mumkun. Makarna ucuz bir gida olsa da, her urun grubunda oldugu gibi kalitesizden kaliteliye bir cok degisik urun var raflarda. Makarna alirken de gerekirse biraz fazla odeyip, secici davranirsaniz cok daha lezzetli makarna yersiniz.

2) Pisirme suyu: Makarnayi hakkini vererek pisirmek istiyorsaniz pisirme suyunuz cok bol olmali. Eger yeteri kadar su kaynatirsaniz ve kullandiginiz makarna kaliteliyse kesinlikle yapismaz. Guzel bir makarna pisirmek icin her 100 gram makarnaya 1 litre su kaynatin. Ornegin 500 gramlik bir paket makarnanin tamamini pisirecekseniz 5 litre su kaynatin. Makarna suyuna tuzdan baska ornegin zeytinyagi...gibi baska hicbirsey eklemeyin, buna gerek yok.

Yeri gelmisken bir konuya daha dikkat cekmek istiyorum. Hazir pisiriyorken paketin tamamini pisireyim, kalanini sonra yerim dusuncesiyle makarna pisirmeyin. Aninda tuketmediginiz makarnayi sonradan isittiginizda ayni lezzeti alamayacaksiniz. O yuzden her defasinda kisi sayisi kadar makarna pisirmenizi oneririm. Bir paket makarna yaklasik bes kisiliktir.

3) Tuz: Pisirme suyunuz kaynadiktan sonra makarnalari koymadan once suyun icine cok bol tuz atin. Her 100 gram makarna icin 1 corba kasigi tuz koymanizi oneririm. Evet yanlis okumadiniz her 100 gram icin 1 corba kasigi. Korkmayin makarnaniz ihtiyac duydugu kadar tuzu icerisine cekecektir. Italyanlarin dedigi gibi "makarnanin suyu Akdenizin suyu gibi olmali".

4) Pisirme suresi: Pisirme suresi tamamen damak tadiyla alakali aslinda. Ornegin Italyanlar Turklere oranla makarnayi cok daha diri seviyorlar. Ilk kez Italya'ya geliyorsaniz, bir restoranda makarna ismarladiginizda, buyuk ihtimalle tepkiniz "bu ne bicim makarna, pisirmeden onume getirmisler" seklinde olacaktir :)

Biz Turkler, genel olarak daha yumusak kivamda makarnayi tercih ediyoruz. Ancak her makarna icin standart bir pisirme suresi maalesef yok. Makarna'nin pisirme suresi sekline, kullanilan bugdayin tipine gore farklilik gosteriyor. Bu yuzden bir referansa ihtiyacimiz var. Makarna ureticileri sattiklari ulkenin damak tadini da goz onune alarak paketlerin uzerine pisirme surelerini yaziyorlar. Eger bu pisirme surelerini kullanirsak, ortalama Turk damak tadina uygun sertlikte makarna pisirmis olacagiz. Biraz daha diri seviyorsak bu sureyi birkac dakika kisaltabiliriz.

Benim tavsiyem; makarnanizi her zaman paket uzerinde yazan sureden bir iki dakika daha az pisirin ve biraz makarna suyu ile birlikte hazirladiginiz sosun icerisinde pismesine musaade edin. Boylece makarnaniz sos ile ozdeslesecek ve cok daha lezzetli olacaktir. Taze makarna pisiriyorsaniz, pisirme suresi 2-3 dakikayi gecmesin.

5) Servis asamasi: Makarnaniz haslanirken ayni zamanda sosunuz da baska bir tencerede hazir olsun. Makarnayi haslayip suzdukten sonra sos yapimina gecmeyin. Burada en onemli detay, makarnayi suzer suzmez hic vakit kaybetmeden sos'a eklemektir. Suzdugunuz makarnayi soguk sudan gecirmeyin, sadece suzun ve sos'a ekleyin.

Eger cok fazla makarna pisiriyorsaniz kendi suzgeci olan bir makarna tenceresi edinmenizi oneririm. Bu tencereler yeterli pisirme suyunu alacak kadar buyuk oluyor. Ayni zamanda kendi suzgeci sayesinde makarnayi daha tencerenin icindeyken suzup hic vakit kaybetmeden sos'a ekleyebilirsiniz.

Son Soz...

Makarna karbonhidratlar grubunda yer alan bir besindir. Sindirimi cok kolaydir ve cok cabuk parcalanarak enerjiye donusur. Bu yuzden cok iyi bir sporcu yiyecegidir. Eger yeteri kadar hareketli isek ve kararinda tuketirsek hemen her gun tuketmemizin bir zarari yoktur.

Makarnanin besin degerleri de cok yuksektir. Bircok onemli vitamini ve minerali de icerisinde barindirmaktadir. Ayrica makarnada kolestrol sifirdir. Cocuklar icin de hem sevilen hem de yararli bir besindir.

Makarna genelde sade olarak tuketilmez. Hazirladigimiz sosun da miktari ve icerigi alacagimiz kalori miktari icin onemlidir. Lutfen bu detayi da goz ardi etmeyin.

Sevgilerimizle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder