Malum Cheesecake Italyan orjinli bir tatli degil. Amerika'da dogmus bir lezzet. Ancak tatlinin ozu Tiramisu'dan cok da farkli degil. Geleneksel Italyan Tiramisu yazimiza tekrar bir goz atin. Mascarpone kullanarak sahane bir Tiramisu hazirlamistik. Aslinda cheesecake de temelde mascarpone kullanilirak hazirlaniyor. Yani temel icerik ayni. En temel fark ise, Tiramisu'yu pisirmiyorken, Cheesecake icin hazirladigimiz kremayi pisiriyoruz. Simdi gelin Tiramisu hazirladigimiz teknik ile sahane bir Cheesecake yapalim...
Tiramisu'dan Cheesecake'e...
Lutfen Tiramisu tarifimize tekrar bakin. Ayni kremayi hazirlayacagiz ancak bu sefer daha az yumurta kullanacagiz. Bir de 22 veya 24 santimetre capinda kelepceli kaliba ihtiyaciniz olacak.Gerekli Malzemeler;
Krema icin;500 Gram Mascarpone
3 yumurta
1 su bardagi seker
1 paket vanilya
Yarim limonun suyu
Taban icin;
250 gram biskuvi
75 gram tereyagi
Ustu icin;
1 su bardagi kadar meyve (cilek, bogurtlen, portakal...gibi) Biz sevgililer gunu konseptine daha uygun oldugunu dusundugumuz icin cilek kullandik.
1 cay bardagi su
4 corba kasigi seker
1 tatli kasigi nisasta
1. Adim (tabanin hazirlanmasi);
Biz Turkiye'deyken Eti Burcak Klasik kullaniyoruz, gayet basarili. Ancak siz baska bir biskuvi de tercih edebilirsiniz. Bir paket Burcak 140 gram. 250 Gram icin iki paketten biraz az biskuviye ihtiyaciniz olacak. Biskuvileri rondo kullanarak veya elinizle un haline getirin.
75 gram tereyagini ocakta eritin ve biskuviden elde ettiginiz unla karistirin. Karisimi kalibinizin tabanina yayin. Daha guzel bir gorunum elde etmek icin taban ununuzu kalibin kenarlarina da yapistirabilirsiniz. Kalibi en az on dakika olacak sekilde buzdolabina kaldirin. Bu arada kremayi hazirlayabilirsiniz.
2. Adim (kremanin hazirlanmasi);
Tiramisu tarifindeki teknikle, yumurta aklarini ve sarilarini ayirin. 1 bardak sekeri yarim yarim bolerek iki farkli krema hazirlayin. Iki kremayi bir araya getirirken 1 paket vanilya ile yarim limonun suyunu da ekleyin ve karistirin. Kremaniz da hazir.
3. Adim (pisirme);
Hazirladiginiz karisimi kalibin icerisine dokun. Cheesekace pisirmenin puf noktasi, pisen kekin catlamamasidir. Catlamayi onlemek amaciyla, kremayi doktukten sonra kalibinizi bir iki kez tezgaha hafifce vurun ki icindeki kabarciklar patlasin.
Simdi en kritik asamaya geciyoruz. Cheesecake icin pisirme zamani cok onemli. Eger cok pisirirseniz cok kati olur ki, istediginiz lezzeti yakalayamazsiniz. Kalibinizi su dolu bir kabin icerisine oturtun ve onceden 180 dereceye isitilmis firina surun. Firindaki kekinizi ara ara kontrol edin ve kenarlari sertlesip ortasi halen yumusakken firini kapatin. Firindaki kekinizi salladiginizda kenarlari sertlesmis, ortasi hala yumusak ve sallaniyorsa olmus demektir. Asagidaki video, firini ne zaman kapatmamiz gerektigi hakkinda size bilgi verecektir.
Firininizi kapatin ve kapagini yarim acik birakin. Kekiniz 1 saat kadar yavas yavas soguyan firininizin icerisinde kalsin. Firin icinde sogurken ayni zamanda da sertlesecektir.
4. Adim (ustunun sosunu hazirlama);
Kekimizin uzerine meyve peltesi hazirlayacagiz. Buyuk bir cezve veya sos tenceresine meyvelerinizi, 4 corba kasigi sekeri ve bir cay bardagi suyu koyun. Arada bir karistirarak meyveler iyice yumusayincaya kadar pisirin. Kucuk bir kase veya cay tabaginin icerisine bir iki kasik kadar karisimin suyundan alin ve topaklanmamasi icin 1 tatli kasigi nisastayi bu kabin icerisinde iyice eritin ve sosun icerisine dokun. Sosunuzun uzeri goz goz oluncaya kadar pisirmeye devam edin. Pisen sosunuzu sogmaya birakin. Kaliptan cikarttiginiz kekinizin uzerine dokun. Sosunuzun kekin uzerinde daha puruzsuz gorunmesini istiyorsaniz kekin uzerine dokmeden once blender'dan gecirin. Kekimiz hazir. Servis etmeden once en az 4-5 saat hatta mumkunse bir gun buzdolabinda bekletin.
Bu Amerikan lezzetine bir Italyan dokunusu eklemek istiyorsaniz bir kadeh Prosecco ile birlikte servis edin. Ozellikle sevgililer gununde sahane olacaktir.
Afiyet olsun...
Son Soz...
Cheesecake'de tipki tiramisu gibi hazirlamasi cok kolay bir tarif. Lezzetli Cheesecake yapmanin en onemli puf noktasi ise pisirme teknigi ve zamanlamasi. Keki catlatmadan ve kivaminda pisirmelisiniz. Az pisirirseniz sertlesmeyecek, muhallebi kivaminda olacaktir. Cok pisirirseniz iyice katilasacak, cheesecake'in kendine has o krema tadi tamamen ortadan kaybolacaktir. O yuzden 3. adimda anlattigimiz detaylara cok dikkat edin.
Tiramisu tarifi ile baglanti kurmak adina yukarida kremayi tiramisu kremasi ile ayni teknikte hazirladik. Ugrasmak istemiyorsaniz yumurtalar ile 1 bardak sekeri cirpip mascarponeyi de ekleyerek daha pratik bir sekilde de hazirlayabilirsiniz. Vanilya ve limon suyunu unutmayin.
Biz cheesecake'i mascarpone ile hazirladik. Italyanlar genellikle cheesecake icin Philadelphia adli baska bir peyniri kullaniyor. Turkiye'de kolaylikla bulunabilir mi? cok emin degilim. Ancak tiramisuda oldugu gibi labne ya da koyu kivamli baska bir krem peynir kullanmayi da deneyebilirsiniz.
Sevgi dolu gunler dilegiyle...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder