13 Mart 2014 Perşembe

Prendi un Caffè? (Bir Kahve Alir misin?)

Prendi un Caffè? Eger Italya'daysaniz en cok duyacaginiz kelimeler tartismasiz bunlar olur. Italyanlar'in kahve tutkusu ulke sinirlarini asmis, Italyan kahve kulturu tipki Pizza gibi tum dunyaya yayilmistir. Halbuki Ortadogu'dan Venedik'e gelen ticaret gemileri ilk kahveyi Italya'ya getirdiklerinde, Istanbul'da kahvehaneler coktan hizmet vermeye baslamisti bile. Kahve ile tanismamiz Italyan'lardan cok daha eski ve hatta Turk Kahvesi milli kulturumuzun onemli bir ogesi de olsa, gunumuzde kahve Italyan kulturunun vazgecilmez bir ritueli haline gelmistir. Bizim icin cay ne kadar vazgecilmez ise bir Italyan icin de kahvesiz bir hayat dusunulemez. Italya'da gun adeta kahve ile baslar, kahve ile biter.

Her ne kadar Italyan mutfaginin zenginliklerinden konusuyor olsak da hic suphesiz Italya'daki en fakir ogun kahvaltidir. Bir Italyan icin kahvalti bir brioche (bir cesit corek, briyos seklinde telaffuz edilir) ya da birkac biskuvi'den ibarettir. Ve illa ki kahve. Hatta cogu zaman sadece bir fincan kahve. Italyanlar genellikle sabah kahvalti saatinde buyuk bir fincan Cappuccino (espresso, sut ve sut kopugu) icmeyi tercih ederler. Ama sadece kahvaltida. Kahvalti saatinden sonra hicbir Italyan Cappuccino icmez. Italya'da gun icinde Cappuccino siparis edip icenler sadece turistlerdir :)
Bir fincan Cappuccino ve Brioche ile tipik Italyan kahvaltisi


Bir fincan Cappucino ile baslayan kahve seanslari tum gun boyunca devam eder. Italyanlar gun icinde bir cok defa kahve molalari verir. Kahvesiz toplanti dusunulemez. Italyanlar icin kahve, koca bir bardak alip saatlerce oturarak sosyallesmeye yarayan bir arac degildir. Su gibi bir ihtiyactir adeta. Her kose basinda bir Bar (Kahve Dukkani) bulmak mumkundur. Yolda yururken bir Bar'a girer, dogrudan tezgaha gidersiniz ve "Un Caffè" siparis edersiniz. Onunuze gelen Espresso'yu iki yudumda icer ve yolunuza devam edersiniz.

Italya'da yemekten sonra mutlaka kahve icilir. Birakin restorani Mcdonalds'a bile gitseniz siparisinizi verdikten sonra kasiyerin "Caffè?" sorusu ile karsilasirsiniz. Eger cevabiniz "Si" yani evet ise kasiyer hesabiniza bir de kahve bedeli ekler. Yemeginizi bitirdikten sonra Bar kismina gider, fisinizi gosterir ve kahvenizi icersiniz.

Caffè Normale ya da sadece Caffè siparis ederseniz eger bunun anlami Espresso'dur. Espresso, bir kapsulun icine sikistirilan ogutulmus kahveden sicak suyun gecirilmesiyle elde edilir. Sicak su kapsulun icerisinden suzulerek kahve ile birlikte fincana dokulur. Italya'da espresso sadece iki yudumdur ve cok serttir. Bir yudum kahve aldiginizda, kahvenin aromasini damaginizda olanca yogunlugu ile hissedersiniz.


Caffè Espresso
Nasil ki bizde demli cay tutkunlari varsa oldukca sert olan espresso'yu yeterince sert bulmayan kahve tutkunlari da vardir Italya'da. Napoli usulu olan "Caffè Ristretto"da ayni miktarda kahve ve daha az su kullanilir (genellikle espresso'nun yarisi kadar). Boylece daha da sert bir kahve icmis olursunuz.

Ya da tam tersi, espresso sizin icin cok sert ise eger o zaman "Caffè Lungo" (Lungo: Italyanca uzun) siparis etmelisiniz. Bu sefer espresso ile ayni miktarda kahve ve yaklasik iki kati su ile hazirlanmis bir kahve servis edeceklerdir size. Boylece kahve espresso'dan cok daha hafif olacaktir.

Eger kahveyi cok seviyorsaniz ve minicik espresso sizi kesmiyorsa "Caffè Doppio" (Doppio: Italyanca duble) soyleyebilirsiniz. Caffè Doppio iki espresso'nun birlestirilmesi anlamina gelir kisaca. Yani iki espresso miktari kadar kahve iki espresso miktari kadar su ile hazirlanir. Siz de uzun uzun kahvenizin tadini cikartirsiniz.

Caffè Doppio
Kahveyi sut ile icmeyi tercih edenlerdenseniz "Caffè Macchiato" siparis edeceksiniz. Macchiato, espresso'ya sicak sut kopugu eklenerek hazirlanir. Sut kopugunun tadi kahvenin yogun tadini baskiladigindan daha kolay icimli bir kahve elde edilir.

Caffè Macchiato
Ozellikle soguk kis gunlerinde biraz iciniz isinsiz istiyorsaniz "Caffè Corretto" siparis edin. Corretto, espresso'nun icine likor eklenerek hazirlanan alkollu bir kahve cesididir. Corretto siparis ettiginizde tezgahtar size hangi likoru tercih ettiginizi soracaktir. Corretto hazirlanirken bircok farkli likor kullanilsa da Italya'daki gercek gelenek Corretto'nun "Grappa" ile hazirlanmasidir.

Caffè Corretto

Son Soz...

Italyanlar icin kahvenin yeri bambaskadir. Hayati kahvesiz dusunmek mumkun degildir. Elbette ki kahve sadece yukarida saydigimiz cesitlerden ibaret degildir. Sicak yaz gunlerinde icilen buzlu "Caffè Shakerato"dan bizim de asina oldugumuz "Caffè Americano"ya kadar daha onlarca kahve cesidini restoran ve barlarda bulmak mumkundur.

Italya'ya yolunuz dustugunde bir kahve icmeden ayrilmayin. Boun Appetito... (afiyet olsun)

Sevgilerimizle,



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder