3 Mart 2014 Pazartesi

Evde Pizza (Pizza Margherita) Yapiyoruz

1. Yazi: Pizza'nin Kisa Tarihi

Dunyanin en fakir topraklarindan cikip, dunyanin en cok bilinen yiyecegine donusen bir mucize: "Pizza". Pizza'nin dogum yeri, yakin gecmisin en fakir cografyalardan birisi olan Napoli sehridir. Peki nasil oldu da dunyanin bu en fakir insanlari dunyanin en cok bilinen yiyecegini yarattilar?
Aslinda bu lezzet, yine Akdeniz kokenli ortak bir yiyecegi tarif eder. Antik Yunanlilar, peynir, bazi otlar ve yag kullanarak bir cesit ekmek hazirlarlardi. Bizans doneminde bu recete "Pita" olarak adlandirildi. Benzer sekilde hazirlanan yiyecekler Turkcemizde "Pide", Balkan ulkelerinde "Pita" ve "Pite" olarak anildi. Pizza da aslinda ayni antik recetenin devamini temsil eder. Nasil ki bizde yorenin tereyagi, peyniri kullanilarak yoresel Pideler yapildiysa, Napoli'li fakir halk da elindeki kisitli malzemeyi kullanarak ucuz, basit ama lezzetli bir alternatif yaratmistir.

Haziran 1889'da Italyan Birligi'nin krali Umberto, Napoli sehrine bir ziyaret gerceklestirir. Sef Raffaele Esposito, (kimilerine gore gercek bir pizza sefi bile degildir. Napoli'nin en unlu Pizza ustasinin kizi ile evlenmis, bu sayede pizzaci olmustur) Kral ve Kralice'nin serefine birkac cesit pizza hazirlar. Hazirladigi pizzalardan bir tanesi kirmizi domates sosu ve beyaz mozzarella peynirinden olusmaktadir. Pizzanin uzerine birkac yaprak yesil feslegen eklenmistir. Boylece pizzanin yesil, kirmizi ve beyaz renkli italyan bayragini sembolize etmesi saglanmistir. Kralice Margherita en cok bu pizzayi begenir. Kralicenin onuruna bu pizzaya "Margherita" adi verilir ve boylece dunyanin en cok bildigi lezzetin adi konmus olur. Raffaele Esposito'nun restorani olan Pizzeria Brandi halen Napoli'de hizmet vermektedir. Pizza Margherita'nin bu restoranda dogdugu iddia edilse de kimi kaynaklara gore bu recete cok daha eskidir ve Raffaele Esposito sadece Pizza Margherita'nin isim babasidir.

Pizzeria Brandi'nin Duvarindaki Bilgilendirme Yazisi
Peki pizza nasil bu kadar cok yayginlasmis ve tum dunyanin bildigi evrensel bir yiyecege donusmustur? Italya'da ve ozellikle Napoli'de pizzanin yeri ayridir. Alisildik formunun disinda "Calzone" denilen (daha kucuk boyutta olanina "Panzerotti" denir) kapali formundan tutun da yagda kizartilan "Pizza Fritta" ya kadar bircok cesidi luks restoranlardan sokak saticilarina bircok farkli mekanin menulerini susler. Her ne kadar pizza Italya'nin simgesi olsa da, dunyaya yayilmasi ABD sayesindedir. Italyan'larin yakin tarihleri biz Turklere cok benzer. Gerek fakirlik gerekse feodal duzenin baskilari yuzunden bircok Italyan topraklarini terk etmek zorunda kalmis, basta ABD olmak uzere tum dunyaya yayilmislardir. (Unlu "The Godfather" (Baba) filmini hatirlayin. Serinin ikinci filminde Vito Corleone'nin daha kucuk bir cocukken Sicilya adasindan cikip ABD'ye gittigi sahneyi gozunuzun onune getirin). Giderken yanlarinda en iyi bildikleri seyi de goturmuslerdir. Hem kolay pisirilmesi, hem uzerine eklenen malzemeler sayesinde sonsuz sayida alternatif uretilebilmesi, hem de kolaylikla tuketilebilmesi pizzayi bir anda populer yapmistir. Ozellikle Amerika'da gelisen evlere servis konsepti sayesinde, bu lezzetli yiyecek dunyanin en cok tuketilen tatlarindan birisi haline gelmistir.

Pizza'nin tarihinden kisaca bahsettik. Ikinci yazimizda Pizza'nin tarifinden bahsediyor olacagiz. Bekleyin...

Sevgilerimizle,    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder