6 Mart 2014 Perşembe

Evde Pizza (Pizza Margherita) Yapiyoruz

2. Yazi: Pizza Margherita Tarifi



Ilk yazimizda pizzanin gecmisi hakkinda konustuk. Simdi sira evde pizza hazirlamaya geldi. Bu tarifteki olculeri kullanarak 30 cm capinda iki tane pizza hazirlayabilirsiniz. Eger daha fazla pizza hazirlamak isterseniz malzeme olcusunu arttirarak miktari cogaltabilirsiniz. Pizzayi iki temel asamada hazirlayacagiz; 1. Asama: Pizza Hamuru, 2. Asama: Pizzanin Ustu.

Gerekli Malzemeler:

Pizza Hamuru Icin:

500 gram (yarim paket un)

3 corba kasigi zeytin yagi

1 corba kasigi seker

1 paket (25 gr.) maya

1 tatli kasigi tuz

2 su bardagi kadar su

Pizzanin Ustu Icin:

250 gr. Mozzarella Peyniri

350 gr. Domates Puresi

Bir miktar zeytinyagi

1 tatli kasigi tuz


1. Asama:

Once mayayi canlandiracagiz. Kucuk bir kabin icerisine sekeri ve bir paket mayayi koyuyoruz. Uzerine yarim bardak kadar sicak su ekleyerek karistiriyoruz. Bu sayede maya canlanacak ve hamurumuzun kabarmasini saglayacak.




2. Asama:

Yarim bardak suyun icerisinde once tuzu eritiyoruz ve uc kasik yagi tuzlu karisimin icerisine dokuyoruz. Unun ortasinda bir cukur aciyoruz ve hazirladigimiz mayali karisim ile yagli karisimi cukurun icerisine dokerek hamurumuzu yogurmaya basliyoruz.


3. Asama:

Elimizde 1 bardak kadar suyumuz kaldi. Bu suyu yavas yavas ekleyerek hamurumuzu yogurmaya devam ediyoruz. Yogurma isleminin sonunda elastik bir hamur elde etmis olacagiz. Hamurumuzun uzerini orterek oda sicakliginda iki saat dinlendiriyoruz. Iki saatin sonunda hamurumuz kabaracak ve islenmeye hazir hale gelecek



4. Asama:

30 cm capinda bir tepsinin icini zaytinyagi ile yagliyoruz. Hamurumuzu ortadan ikiye boluyor ve duzgun bicimde hamuru tepsinin icerisine yayiyoruz.



5. Asama:

Domates puresinin icerisine biraz zeytinyagi ve 1 tatli kasigi tuzu ekliyoruz. Bu karisimi pizza hamurumuzun uzerine dokerek yayiyoruz. 125 gram kadar mozzarella peynirini ister kup kup dograyarak istersek rendeleyerek pizzamizin uzerine ekliyoruz. Kup kup dograrsak peynir eriyecek ve damali bir gorunum alacaktir. Rendelersek beyaz bir tabaka halinde pizzanin uzerine yayilacaktir.



6. Asama:

Firinimizi en yuksek isi derecesine yani 250 dereceye isitiyoruz. Onemli olan pizzamizin uzerindeki malzemeler kurumadan hamurunu pisirmeyi basarabilmek. Bu yuzden pizzamizi firinin tabanina yakin bir sekilde firinimizin icerisine yerlestiriyoruz. 15-20 dakika kadar pisiriyoruz.

Pizzamiz hazir. Afiyet olsun...

Son Soz...

Orjinal Napoli pizzasinin (Italyan Pizzasi da diyebiliriz) ozelligi, Turkiye'de alistigimiz Amerikan tarzi pizzadan farkli olarak (Dominos, Pizza Hut...vb) hamurunun ince ve pizzanin sulu olmasidir. Bu tarz bir lezzet ancak tas firinda hazirlanabilir. Tas firinin ic isisi bizim evlerde kullandigimiz firinlara gore cok daha yuksektir. (Klasik bir firin 250 dereceye kadar isitabilirken, tas firinlarin icerisindeki isi min. 400 derecedir) Bu sayede pizza hamuru hizli bir sekilde piserken, uzerindeki malzemelerin sulu kalmasi saglanir. 6-7 dakikada pizzanin hamuru citir bir kivama gelir, malzeme ise halen sulu kalir.

Bu etkiyi evde saglamanin iki yolu vardir. Ya yeni nesil pizza pisirme ozellikli bir firin edineceksiniz ya da pizza tasi kullanacaksiniz. Pizza pisirme ozellikli firinlarla 400 derece isi elde etmek mumkun. Pizza tasi ise firinin isisini icerisinde absorbe ederek tas firin etkisi yaratacak kadar isiniyor. Pizza tasi kullanacaksaniz ya da pizza pisirme ozellikli firininiz varsa tepsi kullanmaniza gerek yok ve cok daha az hamur kullanarak (yukardaki olcunun yarisi kadar) cok daha ince ve gercek Italyan tarzi pizza hazirlayabilirsiniz.

Bu baz pizzanin uzerine istediginiz malzemeyi ekleyerek onlarca cesit pizza yaratabilirsiniz. Gerisi tamamen sizin hayal gucunuze kalmis.

Sevgilerimizle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder