10 Mart 2014 Pazartesi

Makarna ve Risotto'ya Alternatif: Gnocchi di Patate

Daha onceki yazilarda da bahsettigimiz gibi klasik bir Italyan sofrasinda yemek, antipasti (baslangiclar, mezeler) ile baslar primo piatto (birinci tabak) ile devam eder ve secondo piatto (ikinci tabak veya ana yemek) ile sonlandirilir.

Primo piatto olarak genellikle makarna veya risotto tercih edilse de lezzetli bir diger alternatif de "Gnocchi" (Lniyokki seklinde telaffuz edilir)'dir. Gnocchi, patates ve unun karistirilmasi ile elde edilen hamurdan yapilan oldukca basit bir recetedir. Patates bitkisinin orjini Amerika kitasidir. Gnocchi, Avrupa'nin patates ile tanismasindan sonra dogmus olsa da, daha onceki donemlerde Italya'da benzer recetelerin hazirlandigi bilinmektedir. Ornegin Kuzey Italya'daki Lombardia Bolgesinin cok eski bir recetesi olan "Zanzarelli", ekmek kirintisi, sut ve badem unuyla hazirlanir ve Gnocchi ile benzerlik gosterir.

Gnocchi butun Italya'da yaygindir. Bugday unundan farkli olarak kestane unu, misir unu...gibi farkli unlar kullanilarak cesitli alternatifleri de yapilmaktadir. Bu recete tum Italya'da uygulansa da, kuzeydeki Trentino bolgesi patatesi ile unludur. Bu yuzden daha cok kuzey Italya'nin sahiplendigi bir recete oldugunu soylemek yanlis olmaz.

Gnocchi genellikle makarna gibi haslanir ve hazirlanan farkli soslar ile servis edilir. Bugun sizlerle paylastigimiz tarifi domates sosu ile hazirladik. Tarif dort kisiliktir.

Gerekli Malzemeler:

1 kg patates (un ile birlikte yogrularak kolayca hamur kivamina gelebilmesi acisindan nisastasi yuksek taze patates yerine eski patates tercih etmelisiniz)

1 yumurta

300 gr. un

Tuz

Sosu icin:

200 gr. domates puresi

1 dis sarimsak

Zeytinyagi


1 kg patatesi hasliyor, kabuklarini soyuyor ve rendeliyoruz. Rendelenmis patates ve unu karistiriyor ve ortasina actigimiz havuzun icerisine bir yumurtayi kiriyoruz. 1 tatli kasigi kadar tuz ekliyoruz.


Karisimi yogurarak hamur elde ediyoruz. Hamurumuzdan parcalar kopartiyoruz ve bu parcalari tezgah uzerinde yuvarlayarak serit haline getiriyoruz.



Seritleri yaklasik 2 cm boyunda olacak seklide kesiyoruz. Elde ettigimiz parcalara klasik Gnocchi seklini verecegiz. Bunun icin Gnocchi'leri bir catalin uzerinde yuvarliyoruz. Boylece uzeri yol yol bir form elde ediyoruz.



Gnocchi'lerimiz hazir. Tipki makarna da oldugu gibi Gnocchi'leri kaynamis tuzlu suya atiyoruz ve bes dakika kadar hasliyoruz. Bu arada baska bir tencere icerisinde zeytinyagi ile kiydigimiz bir dis sarimsagi kavuruyoruz. Icerisine domates sosunu ve bir miktar tuz ekliyoruz. Bir sure pisiriyoruz.


Haslanan Gnocchi'leri sosun icerisine dokuyor ve karistiriyoruz. Yemegimiz hazir. Eger mumkunse uzerine biraz permesan peyniri rendeleyerek servis ederseniz mukemmel olacaktir.




Afiyet olsun,

Son Soz...

Gnocchi'nin icerisindeki patates tadini alabilmemiz icin yukaridaki olculeri uygulamamiz cok onemli. Bu yuzden mutlaka eski patates kullanmaliyiz, taze patates degil. Eger taze atates kullanirsak, 300 gram un ile bu karisimi hamur haline getirmemiz mumkun olmaz. Hamur elde etmek icin daha fazla un eklememiz gerekir. Bu da Gnocchi'nin lezzetini bozacaktir.

Sevgilerimizle,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder