Gianna'nin erkek kardesi Alessandro ise kariyerinde grand-prix zaferi bulunan unlu bir Formula 1 yaris pilotudur. 1959 yilinda dogan Alessandro, 1986 yilinda Brezilya Grand-Prix'i ile Formula 1 kariyerine baslamistir. 1989 yilinda Japonya yarisini kazanarak ilk birinciligini elde eden Alessandro'nun kariyeri trajik bir sekilde sadece bir yil sonra 1990 yilinda sona ermistir. 1990 yilinda Ispanya'da son yarisina cikan ve ucuncu olan Alessandro, Siena yakinlarinda helikopter kazasi gecirmistir. Kazada bir kolunu kaybetmistir. Basarili bir mikro cerrahi operasyonla kolu dikilmis olsa da bu kaza Alessandro'nun kariyerini sonlandirmistir. Alessandro Nannini sadece 4 yil suren kisa kariyeri boyunca 1 yaris kazanmis, 9 kez ilk uc icinde yer alarak podyuma cikmayi basarmistir.
Hem Nannini'nin hem de Siena'nin alamet-i farikasi tartismasiz "ricciarelli" diye adlandirilan kurabiyelerdir. 14. yuzyilda dogan bu kurabiyeler badem unu, bal, yumurta aki ve pudra sekeri kullanilarak hazirlanir. Nannini'de ricciarelli'nin sadesinin yani sira kakaolu ve fistikli...gibi farkli cesitlerini de bulmak mumkundur.
![]() |
| Ricciarelli |
Bir diger antik recete ise kuvvetli ekmek olarak Turkce'ye cevirebilecegimiz "panforte" dir. Resmi kayitlara gore tarihi 13. yuzyila kadar uzanan bu keke panforte adinin verilmesinin nedeni baharatli bir tada sahip olmasidir. Gecmiste bu recete hazirlanirken aci biber kullanildigindan tatlinin orjinal adi "panpepato" (biberli ekmek) dur. Panforte, cesitli baharatlar, bal, pudra sekeri, meyve parcalari ve badem ya da ceviz gibi yemisler kullanilarak hazirlanan, icerik olarak da isminin hakkini fazlasiyla veren cok kuvvetli bir yiyecektir.
![]() |
| Panforte |
Yine Nannini'de bulabileceginiz diger bir Toscana Bolgesi spesiyali ise "Cantucci" diye adlandirilan biskuvilerdir. Bizim tabirimizle cifte kavrulmus olarak hazirlanan bu biskuviler, iki kez pisirildikleri icin sert ve citir bir kivama sahiptir. Un, seker ve yumurta kullanilarak hazirlanan bu biskuviler genellikle badem ya da cam fistikli olarak hazirlanir. Bademli olaninin bir diger adi ise "Biscotti di Prato" dur. Cantucci Toscana bolgesinin geleneksel tatlisidir. Yemekten sonra tatli yerine genellikle Cantucci ve "Vin Santo" diye adlandirilan bolgenin tatli sarabi ikram edilir. Vin Santo, genellikle bolgenin beyaz uzumlerinin harmanlanmasiyla elde edilen, sekerli bir tadi olan, daha cok likoru andiran ancak alkol orani cok daha dusuk (yaklasik %14) bir sarap cesitidir. Bolgenin gelenegine uygun olarak Vin Santo ile birlikte servis edilen Cantucci'ler sarabin icerisine batirilarak islatilir ve bu sekilde yenir.
| Vin Santo ve Cantucci |
| Fiorentina Steak |
| Pappardelle al Ragù |
![]() |
| Brunello di Montalcino |
Sevgilerimizle,



Hiç yorum yok:
Yorum Gönder