17 Nisan 2014 Perşembe

Siena'nin Lezzetleri

 
Siena denince akla ilk gelen adres suphesiz ki "Nannini" dir. 1886 yilinda Chianti'de dunyaya gelen ve 1902 yilinda henuz daha 16 yasindayken ticarete atilan Guido Nannini tarafindan kurulan pastane, oglu Danilo'nun cabalariyla Italya'nin en cok bilinen adreslerinden birisi haline gelmistir. Nannini ailesini ilginc kilan bir baska detay ise Danilo Nannini'nin cocuklarinin Italya'nin unlu simalari olmalaridir. Danilo'nun kizi Gianna Nannini albumleri milyonlarca kopya satan bir pop muzik stari'dir. 1956 dogumlu olan Gianna, 1979 yilinda profesyonel kariyerine baslamis, 1986 yapimi olan "Bello e Impossibile" onun en cok bilinen sarkisi olmustur.




Gianna'nin erkek kardesi Alessandro ise kariyerinde grand-prix zaferi bulunan unlu bir Formula 1 yaris pilotudur. 1959 yilinda dogan Alessandro, 1986 yilinda Brezilya Grand-Prix'i ile Formula 1 kariyerine baslamistir. 1989 yilinda Japonya yarisini kazanarak ilk birinciligini elde eden Alessandro'nun kariyeri trajik bir sekilde sadece bir yil sonra 1990 yilinda sona ermistir. 1990 yilinda Ispanya'da son yarisina cikan ve ucuncu olan Alessandro, Siena yakinlarinda helikopter kazasi gecirmistir. Kazada bir kolunu kaybetmistir. Basarili bir mikro cerrahi operasyonla kolu dikilmis olsa da bu kaza Alessandro'nun kariyerini sonlandirmistir. Alessandro Nannini sadece 4 yil suren kisa kariyeri boyunca 1 yaris kazanmis, 9 kez ilk uc icinde yer alarak podyuma cikmayi basarmistir.


Hem Nannini'nin hem de Siena'nin alamet-i farikasi tartismasiz "ricciarelli" diye adlandirilan kurabiyelerdir. 14. yuzyilda dogan bu kurabiyeler badem unu, bal, yumurta aki ve pudra sekeri kullanilarak hazirlanir. Nannini'de ricciarelli'nin sadesinin yani sira kakaolu ve fistikli...gibi farkli cesitlerini de bulmak mumkundur.
Ricciarelli

Bir diger antik recete ise kuvvetli ekmek olarak Turkce'ye cevirebilecegimiz "panforte" dir. Resmi kayitlara gore tarihi 13. yuzyila kadar uzanan bu keke panforte adinin verilmesinin nedeni baharatli bir tada sahip olmasidir. Gecmiste bu recete hazirlanirken aci biber kullanildigindan tatlinin orjinal adi "panpepato" (biberli ekmek) dur. Panforte, cesitli baharatlar, bal, pudra sekeri, meyve parcalari ve badem ya da ceviz gibi yemisler kullanilarak hazirlanan, icerik olarak da isminin hakkini fazlasiyla veren cok kuvvetli bir yiyecektir.
Panforte

Yine Nannini'de bulabileceginiz diger bir Toscana Bolgesi spesiyali ise "Cantucci" diye adlandirilan biskuvilerdir. Bizim tabirimizle cifte kavrulmus olarak hazirlanan bu biskuviler, iki kez pisirildikleri icin sert ve citir bir kivama sahiptir. Un, seker ve yumurta kullanilarak hazirlanan bu biskuviler genellikle badem ya da cam fistikli olarak hazirlanir. Bademli olaninin bir diger adi ise "Biscotti di Prato" dur. Cantucci Toscana bolgesinin geleneksel tatlisidir. Yemekten sonra tatli yerine genellikle Cantucci ve "Vin Santo" diye adlandirilan bolgenin tatli sarabi ikram edilir. Vin Santo, genellikle bolgenin beyaz uzumlerinin harmanlanmasiyla elde edilen, sekerli bir tadi olan, daha cok likoru andiran ancak alkol orani cok daha dusuk (yaklasik %14) bir sarap cesitidir. Bolgenin gelenegine uygun olarak Vin Santo ile birlikte servis edilen Cantucci'ler sarabin icerisine batirilarak islatilir ve bu sekilde yenir.

Vin Santo ve Cantucci
Siena'nin da icinde bulundugu Toscana bolgesinde hayvancilik ve buna bagli olarak deri endustrisi de cok gelismistir. Hayvanciligin gelistigi bu bolgede elbette ki et de mutfakta onemli bir yer tutar. Bolgeye ozgu bir sigir cesidi olan Fiorentina sigirindan yapilan ve Fiorentina Steak olarak adlandirilan biftek cok lezzetlidir. Eger bir et severseniz mutlaka tatmanizi oneririm.



Fiorentina Steak
Bolgenin bir diger geleneksel lezzeti ise sizlerle daha once tarifini paylastigimiz "Ragu" soslu makarnadir. Genellikle menulerde "Pappardelle al Ragù" olarak karsiniza cikar. Yanliz bu bolgede hazirlanan Ragu sos icerisinde mutlaka domuz eti kullanilir. Eger domuz yemek konusunda hassassaniz uzak durmanizi oneririm.

Pappardelle al Ragù
Toscana bolgesi sarapcilik konusunda cok onemli bir yere sahiptir. Dunyada Italya denince akla ilk gelen isim Toscana Bolgesidir. Benim sahsi kanaatim kirmizi sarap konusunda Italya'nin yildiz bolgesi Piemonte olsa da, zamaninda Toscana'daki sarap baglarina yatirim yapmis olan Amerikali ve Ingilizlerin pazarlama girisimleri Toscana'yi dunya piyasasinda one cikartmistir.
Brunello di Montalcino
Bolgenin yildizlari olarak Chianti, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano, Bolgheri ve Vernaccia di San Gimignano one cikar. Tabii ki tatli sarabi olan Vin Santo'yu da unutmamak gerekir. Tum bu isimlerin arasinda en cok bilineni Chianti Classico olsa da benim tercihim kesinlikle Brunello di Montalcino'dan yanadir. Eger sarap duskunu iseniz ve yolunuz Siena'ya duserse tercihinizi bu saraplardan yana kullanin.

Sevgilerimizle,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder