1 Aralık 2014 Pazartesi

Evde Sokak Simidi Yapmak

Bence Turkiye'deki tartismasiz en ozel sokak lezzeti citir citir sokak simididir. Reklamlardan gordugum kadariyla bu basit ama sahane lezzet yavas yavas dunyaya yayilmaya basladi. Ancak bizim gibi Italya'da yasiyorsaniz, cesit cesit hamur islerini kolaylikla bulabilirsiniz ama simit bulmaniz maalesef mumkun degildir.

Biz de zaman zaman dayanilmaz boyutlara ulasan simit ozlemimizi evde pisirdigimiz citir citir simitler ile gideriyoruz. Bir cok deneme yanilma sonucu ulastigimiz en iyi tarifi sizlerle de paylasmak istiyoruz.

Gerekli Malzemeler (yaklasik 12 adet simit icin);


500 gr un (yaklasik 3,5 - 4 su bardagi)
1 adet yumurta
12,5 gram maya (Genelde paketler 25 gramlik oluyor. Yarim paket maya yeterli)
25 gram toz seker (iki yemek kasigi)
50 ml zeytin yagi ya da aycicek yagi (Yaklasik 1 cay bardagi)
12,5 gram tuz (1,5 cay kasigi)
1 su bardagi su
Ustu icin yarim su bardagi pekmez
Bolca Susam

Hazirlanisi;


1) Bir kabin icerisine sekeri ve mayayi koyuyoruz. 1 bardak suyumuzun bir miktarini bu karisima dokuyor ve karistiriyoruz. Bu sayede mayamizin calismasini saglayacagiz.
2) Unu bir kabin icerisine aliyor ve ortasinda bir cukur aciyoruz.
3) Yagi, yumurtayi, tuzu ve mayali karisimi unumuzun ortasindaki cukura dokuyoruz.
4) Cukurun icerisine yavas yavas un ekleyerek karisimimizi yogurmaya basliyoruz.
5) Kalan suyumuzu ekleyerek elimize yapismayacak kivamda bir hamur elde ediyoruz.
6) Hamurumuzun ustunu stretch film ile kapatiyor ve en az bir saat bekleterek mayalanmasini sagliyoruz.
7) Mayalanmis hamurumuzu kalin bir silindir haline getirerek yaklasik 70-75 gramlik parcalar halinde kesiyoruz. Ya da buyuk silindirinizi 12 esit parcaya bolebilirsiniz.
8) Kestigimiz parcalari 15-20 dakika kadar dinlendiriyoruz. Dinlenme sirasinda yarim su bardagi pekmezin uzerine bardagi tamamlayacak kadar su ekliyoruz. Hazirladigimiz karisimi genis bir kaba dokuyoruz.
9) Hamur parcalarini hafifce unladigimiz tezgahta yuvarlayarak parmak kalinliginda uzun seritler elde ediyoruz.
10) Seritleri ortadan ikiye katlayarak elimizle orgu gibi sariyoruz. elde ettigimiz orgunun iki ucunu ezerek birlestiriyor ve bir cember elde ediyoruz.
11) Cemberlerimizi onlu arkali olarak icinde pekmez karisimi olan kabimiza batiriyoruz. Tavsiyemiz cemberleri bir sure pekmez karisiminda bekleterek hamurun pekmezi iyice emmesini saglamak yonundedir. Bu sayede simitlerinizin hem daha citir olmasini hem de daha iyi renk almasini saglayabilirsiniz.
12) Pekmeze buladigimiz cemberleri bu defa susam dolu kaba bulayarak her tarafini susam ile kapliyoruz.
13) Firin kagidi serdigimiz tepsiye diziyoruz. Tepsiye dizerken cemberlerinizi biraz genisleterek daha guzel sekil verebilirsiniz. Hamurunuz pekmezle islanarak yumusadigi icin kolaylikla sekil alacaktir.



14) Onceden isittigimiz 180 derece firinda simitlerimizi yaklasik 23-24 dakika pisiriyoruz. Pisirirken istege bagli olarak yaklasik 12 dakika sonra ters cevirirseniz daha basarili sonuc elde edebilirsiniz.

Bir iki konuda tavsiyelerimizi de sizinle paylasmak istiyoruz. Bizim gibi yurtdisinda yasiyorsaniz pekmez bulmakta sorun yasayabilirsiniz. Eger pekmez bulamiyorsaniz sekeri karamelize ederek de pekmez benzeri bir sos elde edebilirsiniz. Ayrica eger cig susam kullanacaksaniz, susami bir miktar kavurarak renklendirirseniz simitiniz daha dekoratif gorunecektir. Biz simitlerimizi pisirirken firini fanli pisirme modunda kullaniyoruz. Eger altli ustlu pisirme modunu kullanacaksiniz isiyi 185 dereceye ayarlamak daha iyi sonuc verebilir. Unutmayin ki her firinin pisirme ozelligi birbirinden farklidir. En iyi sonuca bir iki deneme ile ulasabilirsiniz.


Afiyet olsun...

1 yorum: