Mereng, cok uzun yillardan beri pastacilik alaninda kullanilan, temelde yumurta beyazinin seker ile bir nevi kar kivamina gelene kadar cirpilmasi ile elde edilen bir pastacilik malzemesidir. Bu teknik kullanilarak elde edilen malzemeyi firinda pisirdigimizde "beze" elde etmis oluruz. Bu teknik ayrica o leziz Fransiz Macaron'larinin da temelini olusturur. Bu teknikle elde ettigimiz malzemeye kiyilmis badem ici ya da badem unu katarak pisirdigimizde makaron kurabiyesi yapmis oluruz.
Beze |
Italyan merenginin hazirlanmasi biraz daha teknik olmasina ragmen bu teknik ile daha basarili sonuclar elde etmek mumkundur, ozellikle makaron yaparken. Italyan merenginde seker bir miktar su ile 118 derece sicakliga ulasana dek kaynatilir. Boylece elde edilen karamel cok yavasca cirpilmakta olan yumurtalara eklenir.
Italyan Mereng'in Hazirlanmasi;
2 yumurta beyazi120 gram toz seker
30 ml su
Bu olcuyu genisleterek daha fazla mereng elde etmeniz mumkun. Burada verdigim olcu macaron yapiminda kullandigim miktar kadar.
1- 120 gram seker ile 30 ml suyu bir kapta isitmaya basliyoruz.
2- Ayni zamanda 2 yumurta beyazini mikserin yavas devrinde cirpmaya basliyoruz. Yumurta beyazlarinin uzeri kopuk kopuk olana kadar cirpmaya devam ediyoruz. (Yumurta beyazlari katilasana kadar degil sadece uzeri kopuk kopuk olana kadar)
Uzeri Kopuk Kopuk Olmus Yumurta Beyazi |
118 dereceye kadar isittigimiz sekerli su karisimi |
5) Sekeli suyun tamamini ilave ettikten sonra mikserin devrini yukseltiyor ve karisimi kar gibi beyaz ve bicakla kesilebilecek kadar kati bir kivam alana kadar 3-4 dakika boyunca karistiriyoruz. Elde edecegimiz kivam tamamen kati, hic akiskan olmayan bir hal almali.
Italyan Mereng'imiz hazir. Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder